Kuopion rakennusasiantuntijat Oy

Lämpökuvaus

Lämpökuvaus on ainetta rikkomaton (NDT) menetelmä, jolla arvioidaan rakennusten, rakenteiden ja rakennusmateriaalien toimivuutta, laatua ja kuntoa. Lämpökuvauksen avulla voidaan selvittää myös taloteknisten järjestelmien, kuten lämmitysjärjestelmien toimintaa. Lämpökuvausta voidaan käyttää yhtenä tutkimusmenetelmänä energiakatselmuksissa, uudisrakennusten laadunvalvontamittauksissa sekä vanhojen rakennusten kuntotutkimuksissa. Lämpökuvauksen tukena ja ohella voidaan käyttää muita menetelmiä, kuten tiiviysmittausta, pintalämpötilamittauksia, sisäilman lämpötilamittauksia, vetomittauksia sekä ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmän mittauksia.

Lämpökuvaus vaikuttaa suhteellisen helpolta mittaustavalta, mutta käytännössä se ei sitä ole. Kuvaajan täytyy tuntea laite (lämpökamera), mittaustekniikan perusteet sekä rakennussovellutuksissa rakennusfysiikan perusteet ja olemassa olevat rakenteet. Rakennusten lämpökuvaajien sertifiointi käynnistyi vuonna 2003. Vuosittain järjestetään sertifiointikursseja, toteuttajana Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO. Rakennusten lämpökuvaus liittyy myös rakennusten ilmanpitävyyden mittaamiseen. Rakennusten tiiviyden mittaaminen on nykyään myös sertifioitu. Kun energiatehokkuusdirektiivin johdosta Suomen rakentamismääräykset muuttuivat ja mm. rakennuksille tulivat energialuokitus ja energiatehokkuusmääräykset, lämpökuvauksen käyttö on lähtenyt voimakkaaseen nousuun, osaltaan sen on aiheuttanut rakennusten tiiviyteen kohdistuneet määräykset ja rakennusten tiiviyden mittaaminen.

Lämpökuvausta käytetään nykyisin yhä useammin uudisrakennusten tai peruskorjausten laadunvarmennusmenetelmänä. Aikaisemmin lämpökuvausta käytettiin eniten valitustapauksissa, kun asunto tai rakennus ei täyttänyt käyttäjien vaatimuksia tai siinä havaittiin joku viihtyvyyttä alentava tekijä. Tyypillisesti kyseessä ovat olleet:
  • matalat nurkkalämpötilat
  • matalat rakenteiden pintalämpötilat
  • matalat rakenteiden liitoskohtien pintalämpötilat
  • matalat huonelämpötilat, vedon tunne
  • kylmät lattiat
  • ikkunoiden kondensoituminen (vesihöyryn tiivistyminen)
  • läpivientien ja kanavistojen liitokset
  • merkittävästi vastaavia rakennuksia suurempi energiankulutus

Lämpökuvauksiin ja siihen liittyviin oheismittauksiin käyttämämme kalusto on markkinoiden nykyaikaisin ja siten takaa sen, että saat lämpökuvauksesta kaiken hyödyn irti.

Ota yhteyttä ja kysy lisää! Voit luottaa asiantuntemukseemme.

Liaätietoja antaa Marko Väätäinen, marko.vaatainen@kuopionrakennusasiantuntijat.fi

Yhteystiedot


Janne Pääkkönen
rakennuttajakonsultti
040 5223 047Marko Väätäinen
Insinööri AMK
040 5454 619Heimo Reinikainen
Tekninen asiantuntija
0400 576 265


etunimi.sukunimi@
kuopionrakennusasiantuntijat.fi
 
Powered by Smart Kotisivutyökalu