Kuopion rakennusasiantuntijat Oy

Tiiveysmittaus

Rakennuksen ulkoseinärakenteiden ilmanpitävyys vaikuttaa lämpöviihtyvyyteen, ja jos rakennus on riittävän epätiivis, myös energiankulutukseen. Rakennuksen ulkoseinärakenteiden läpi tulevat hallitsemattomat ilmavuodot voivat aiheuttaa myös terveyshaittoja ja rakennevaurioita. Rakenteiden rakennusfysikaalinen toiminta vaarantuu ja ei toimi suunnitellusti, jos rakenteet eivät ole riittävän tiiviitä.

Vuotoilmavirta syntyy lämpötilaerojen ja tuulen aiheuttamista paine-eroista sekä myös ilmanvaihtojärjestelmän puutteellisesta toiminnasta, mikäli ilmanvaihtojärjestelmä ei ole  asianmukaisesti säädetty ja tasapainotettu. Vuotoilmavirtoihin vaikuttavat rakennuksen sijainti, korkeus ja ulkovaipan kunto. Vuotoilmavirrat aiheuuttavat usein myös rakenteiden epäpuhtauksien kulkeutumisen sisäilmaan ja siten heikentävät sisäilman laatua. Tästä esimerkkinä on esimerkiksi eristeenä toimivien villojen kuidut.

Rakennusten ulkovaipan ilmanpitävyyttä mitataan tiiviysmittauksella. Ulko- ja sisätilan välille aiheutetaan 50 Pa:n (Pascal) ali- ja ylipaine ja mitataan paine-eron ylläpitämiseen tarvittava ilmamäärä. Rakennusten tiiviyttä kuvataan ns. ilmanvuotoluvulla n50 tai q50, jotka kuvaavat mitatun ilmavuodon määrää 50 Pa:n ali- ja ylipaineen keskiarvona.

Mittauskalustomme on nykyaikainen ja asiantuntemuksemme rakenteiden rakennusfysikaalisesta toiminnasta takaa sen että saat kaiken hyödyn irti tiiviysmittauksesta. Yhdistämällä tiiviysmittauksen lämpökuvaukseen voidaan mahdollisia ulkoseinärakenteissa sijaitsevia riskikohtia määrittää ja tehdä oikea-aikaisia korjauksia.

Ota yhteyttä ja kysy lisää! Voit luottaa asiantuntemukseemme.

Yhteystiedot

Janne Pääkkönen
rakennuttajakonsultti
040 5223 047

Marko Väätäinen
Insinööri AMK
040 5454 619

Heimo Reinikainen
Tekninen asiantuntija
0400 576 265

etunimi.sukunimi
@kuopionrakennusasiantuntijat.fi


 

Powered by Smart Kotisivutyökalu